Detailní informace o akci

Marie Stuartovna / Friedrich Schiller

Marie Stuartovna / Friedrich Schiller
 

slavné drama o mocenském a osobním konfliktu dvou velkých žen anglické historie

Slavné drama se točí kolem mocenského a osobního konfliktu dvou velkých žen anglické historie. Na jedné straně vášnivá žena a kajícná hříšnice, na druhé straně pyšná, malicherná, ale vnitřně nejistá vládkyně. Mistrovsky zpracované drama je působivou sondou do lidského nitra v situaci vítězství i porážky.

Německý básník Friedrich Schiller, jedna z největších osobností světové dramatické literatury, zasadil své drama Marie Stuartovna do zlatého věku Anglie, do doby vlády královny Alžběty I. Podle skutečné historické události byla skotská královna Marie Stuartovna v roce 1587 obviněna ze spiknutí a z vraždy svého druhého manžela. Schillerovo dílo sleduje politický a osobní souboj dvou žen v době Mariiny internace v Anglii a vrcholí v okamžiku, kdy Alžběta podepíše nad Marií rozsudek smrti. Je ale tento akt pro anglickou královnu spíše politickým vítězstvím nebo morální prohrou?
Konflikt dvou královen, mimořádně inteligentní a racionální Alžběty a vášnivé a vášně vzbuzující Marie Stuartovny není však výpravnou ilustrací dějinných událostí. Skrze strhující drama dvou odlišných ženských osobností otevírá Schiller téma věčného boje rozumu a citu, vášně a chladnokrevnosti, nemilosrdně odhaluje principy mocenských bojů a ptá se po důležitosti hodnot, jakými jsou čest, odvaha a bezesporu láska.

 
datum: 15.11.2018
typ akce: Kulturní
město: 35002 Cheb
místo: Západočeské divadlo v Chebu
vložil: H.Jiřinová
čas konání: 19:00 - 22:00
vstupné: 150 Kčstudent, důchodce, 180 Kčdospělý
rezervační portál: Colosseum - Colosseum
místo prodeje: Infocentrum Cheb, Obchodní oddělení Západočeského divadla, Pokladna Západočeského divadla
url na další informace: zobrazit

« zpět na seznam akcí

 

Vstup pro pořadatele akcí