Detailní informace o akci

Retromuseum Cheb

Retromuseum Cheb
 

tématické výstavy a stálá expozice o životním stylu od 60. do 80. let 20. soletí

Nové chebské Retromuseum na náměstí slavnostně otevřeno ve středu 17. února v 17 hodin. Vedle stálé expozice nabídne i dvě tematické výstavy. Jedna bude věnována botaskám a druhá designerovi Josefu Cupákovi, autorovi kol značky Eska.

GAVU Cheb bude expandovat do sousedního domu na hlavním chebském náměstí (viz třeba zde: http://encyklopedie.cheb.cz/cz/encyklopedie/dum-schiller ), kde vedle depozitářů vznikne na konci příštího roku i Retromuseum - muzeum designu a životního stylu od Bruselu 58 do sametové revoluce. Hlavní kurátorkou muzea je historička umění Daniela Kramerová, na přípravě expozic a zápůjčce exponátů spolupracujeme s mnoha dalšími kurátory (Pavel Klusák, Jiří Hulák, Milan Hlaveš, Pablo de Sax a další), muzei a sbírkami (UPM, NTM, SM Liberec, Muzeum Cheb, sbírka Domácí umění). Zároveň nyní začínáme budovat vlastní sbírku a přicházíme s výzvou, zda doma nemáte něco nepotřebného, co byste mohli darovat muzeu pro jeho nové expozice: 
Máte na půdě věci, které již dosloužily a vám je přesto líto je vyhodit na smetiště? Pro expozici životního stylu od 60. do 80. let hledáme typické zařízení domácností i pracovišť z této doby - nábytek, textilie, nádobí, dekorace, obaly od zboží, ošacení, spotřebiče, hračky, časopisy, zařízení dílny a kanceláře. Pokud něco takového doma máte, pošlete nám fotografie na adresu kurátorky expozic Daniely Kramerové. daniela.kramerova@seznam.cz
Důležitou součástí expozic budou i obrazovky, na nichž poběží amatérské fotografie zobrazující charakteristické události, které určovaly podobu tehdejšího života. Proto hledáme vhodné snímky z rodinných archivů na nejrůznější témata, jako jsou domácí svátky (narozeniny, silvestry, vánoce, svatby a jiné oslavy), oficiální oslavy (MDŽ, 1. máj, VŘSR, MDD, Vítání občánků), poutě, estrády, spartakiáda a sport, škola, vojenská služba, brigády, dovolená, obchod, nakupování, restaurace, bufety, jídelny, vaření a jídlo v domácnosti atd. Fotografie by měly být doprovázeny jednoduchým údajem, co je na nich zachyceno, případně doplněny místem, pokud je důležité, a alespoň přibližným vročením. Fotografie je buď možno poslat kvalitně naskenované na výše uvedenou adresu kurátorky, případně poslat na adresu galerie (viz dole) a my vám je po naskenování opět vrátíme. Předpokládáme, že se zasláním fotografií je automaticky spojen souhlas autorů s jejich publikováním pro výstavní a publikační účely muzea.

 

 
datum: 17.2.2016 - 31.12.2099
typ akce: Stálé expozice
město: 35002 Cheb
místo: Retromuseum Cheb (Měšťanský Schillerův dům)
vložil: Karas
čas konání: 10:00 - 17:00
vstupné: 80 Kč
url na další informace: zobrazit
 

Soubory ke stažení

Plakát Otevřeno zdarma (646.24 KB, pdf)

 

« zpět na seznam akcí

 

Vstup pro pořadatele akcí