Detailní informace o akci

Šestnáct sezón v lize 70 let od vzniku Rudé hvězdy Cheb

Šestnáct sezón v lize 70 let od vzniku Rudé hvězdy Cheb
 

Výstava

Výstava připomíná chebský fotbalový oddíl, který mezi roky 1979 a 1996 s jednoročním přerušením hrál nejvyšší fotbalovou soutěž.

V roce 1990 došlo k přejmenování oddílu na Sportovní klub policie Union a později na FC Union, pro fanoušky však stále zůstal „Hvězdou“. Ztráta stabilního finančního zázemí a absence vlastního stadionu v roce 1996 vyústily v jeho zánik. Kontinuitu se podařilo zachovat prostřednictvím sekce mládeže a díky současnému následníku RH Cheb hraje FK Hvězda Cheb divizi.

RH Cheb měla v systému československého fotbalu důležitou roli při přechodu talentovaných fotbalistů mezi dospělé a v 80. letech byla hlavní zásobárnou reprezentační jednadvacítky. Vojenskou službu tu absolvovala řada budoucích reprezentantů, jako například Jozef Chovanec, Luděk Mikloško, Jan Stejskal, Miroslav Kadlec, Tomáš Skuhravý, Horst Siegl či Pavel Kuka. Sedm hráčů nastoupilo v reprezentaci už během svého působení v Chebu - Lubomír Pokluda, Ivo Knoflíček, Miroslav Siva, Radek Drulák, Peter Herda, Petr Samec, Radim Nečas. Z těch, kteří zde zůstali i po skončení vojny, si Hvězda budovala stabilní jádro. Klubovými ikonami se stali Milan Lindenthal, Jaroslav Šilhavý, Zdeněk Koubek nebo Milan Svojtka. Mimořádnými osobnostmi byli i trenéři Jiří Lopata a Dušan Uhrin, v žákovské kategorii hrál za Hvězdu Pavel Nedvěd.

Když Rudá hvězda postoupila do ligy, Cheb se stal nejmenším ligovým městem a klub naopak jeho nejvýznamnějším reprezentantem. První rok byla průměrná návštěvnost 9,5 tisíce diváků, domácí zápasy se staly společenskou událostí a celkový vztah obyvatel k hráčům měl v měřítku malého města mnohem důvěrnější rozměr, než tomu bylo ve velkých klubech. Jak ligové sezóny přibývaly, fotbal místním poněkud zevšedněl, návštěvnost postupně klesala a po roce 1989 byla slabá podpora města a jeho obyvatel jednou z příčin zániku klubu. Šestnáct ligových sezón je dnes už uzavřenou kapitolou, po níž zůstaly pouze vzpomínky a artefakty, které si mohu návštěvníci Retromusea Cheb prohlédnout na této výstavě.

Bližší informace naleznete na webových stránkách Retromusea Cheb.

K výstavě vyjde v jejím průběhu stejnojmenná publikace.

15. září, 17.00, slavnostní zahájení

10. listopadu, 17.00, komentovaná prohlídka výstavy s jejími autory

24. listopadu, 17.00, křest knihy spojený s autogramiádou

Výstava je uspořádána ve spolupráci s FK Hvězda Cheb.

Vernisáž výstavy 15. 9. 2021 v 17:00

Výstava potrvá do 2. 1. 2022.

 
datum: 16.9.2021 - 2.1.2022
typ akce: Výstavy
město: 35002 Cheb
místo: Retromuseum Cheb (Měšťanský Schillerův dům)
vložil: Karas
čas konání: 10:00 - 17:00
vstupné: 80 Kč
url na další informace: zobrazit

« zpět na seznam akcí

 

Vstup pro pořadatele akcí